Nezáväzný dotaz
Späť na ďalšie príspevky

Zvažujete vyber novej podlahy? Aké druhy podláh mame a aké sú ich vlastnosti ?

NovostavbaBytLaminátVinylPrerábka bytu

Veľa krát sa ma zákazníci pýtajú ohľadom druhov podláh a rozdielov medzi nimi. V tomto príspevku vám chcem predstaviť najbežnejšie druhy podláh z ktorými sa stretávame a ich vlastnosti.

Druhu Podlah a Ich Vlastnosti

Laminátová podlaha

Túto podlahu asi nikomu netreba nijako špeciálne predstavovať, na trhu sa nachádza už niekoľko rokov. Tieto podlahy sú cenovo najdostupnejšie. Majú obrovsky rozsah farebných prevedení a dekorov. Výhodou týchto podláh je odolnosť povrchu na mechanické poškodenie. Pomerne jednoduchá montáž.  Veľmi dobre sa udržiavajú. Nevýhodou je citlivosť na vlhkosť. Pri montáži nie je možne pokladať veľké plochy v celku zvyčajne 8m až 12m zaležnosti od výrobcu. Horšie vedie teplo, tým pádom máju studenší povrch ako nižšie predstavené podlahy.

Drevená podlaha

Tu máme na výber z viacerých druhov:

Poctivé klasické parkety

Tie to sú najznámejšie, ešte u mnohých nachádzajú v bytoch čí domov. Poväčšine sa jedna o dubové alebo bukové parkety. Výhoda ich je že je to prírodný materiál. Väčšinou sú hrubé okolo 2,2cm čo poskytuje možnosť niekoľko krát obnoviť ich povrch prebrúsením a následným lakovaním čo znamená podlaha pre niekoľko generácii.

Masívna drevená podlaha z dosiek

Tato podlaha je realizovaná položením a priskrutkovaním či klincovaním dosiek vedľa seba na drevený rošt. Taktiež ako u parkiet je možne niekoľko krát obnoviť povrch tejto podlahy.

Viacvrstvové drevene parkety

Sú najrozšírenejším typom drevených podláh z ktorými sa stretávam.
Jedna o podlahu ktorá podobne ako laminátová podlaha ma drážky, ktoré sa do seba zaklikuju. Tieto podlahy sú vyrobene z viacerých vrstiev dreva ktoré sú k sebe prilepene väčšinou sú to tri vrstvy poslednú vrstvu tvorí takzvané nášľapná vrstva, ktorá zabezpečuje vzhľad podlahy, na týchto podlahách môžeme tiež obnovovať ich vzhľad brúsením, ale vzhľadom na hrúbku nášľapnej vrstvy, len 1 alebo 2krat. Tieto podlahy sa už dodávajú lakovane od výroby alebo olejované.

Výhody drevených podláh sú predovšetkým to že je to prírodný materiál. Sú pocitovo prijemne a teple. Dá sa na nich obnoviť povrch.
Nevýhody sú že ich vieme ľahko mechanicky poškodiť Sú náročne na zmenu vlhkosti, môžu napučať alebo sa príliš vysušiť. Ďalšou nevýhodou je ich cena.

Vinylové podlahy

Jedna sa o podlahy ktoré sú vyrobene z PVC, sú to takzvane mäkké podlahové krytiny. Môžeme sa stretnúť so štandardným click systémom, alebo potom bez a tieto podlahy sú určené na montáž lepením. Pre pokladku lepením máju hrúbku okolo 2 až 3,5mm tie so systémom click 4-8mm.
Ich výhoda je odolnosť voči vode dajú sa použiť aj v kúpeľni a to nie len na podlahe. Vedú veľmi dobre teplo, takže sú ideálne na podlahové kúrenie. Veľký vyber vzorov drevených imitácii ale predovšetkým imitácií kameňa dlažby a betónu.
Nevýhody vidím v tom že ich vieme ľahko mechanicky poškodiť. Ďalšou nevýhodou by som videl ich tepelnú rozťažnosť, tu pozor hlavne pri veľkých oknách kde svieti slnko, nastáť problém môže pri pokládke systémom click, kde nám môže podlahu dvihnúť. A ďalšia nevýhoda je náročnosť na rovinatosť podkladu, hlavné systém bez click spojov, ktorý treba lepiť.

Kompozitne podlahy

Tieto podlahy sú tak trochu novinka, veľa výrobcov nazýva svoju podlahu vinylovú a pri tom ja by som ju radil do kategórie kompozitná. Tieto podlahy sa po väčšine skladajú z 3 vrstiev podobne ako viacvrstvové drevene parkety vrstvy tvorí podložka, nosná doska a vrchná nášľapná vrstva. Podložka môže byť buď korková alebo penová. Nosná doska u niektorých je to zmes minerálnych materiálov napríklad vápenca , u niekoho zmes polymérov, polypropylénov alebo drevených vlákien. Nášľapná vrstva závisí od výrobcu u niekoho to môže byt vinylová u niekoho vrstva polypropylénu.
Nedá sa napísať že tieto podlahy máju všeobecné odolný povrch voči mechanickému poškodeniu lebo sú aj také ktoré máju povrch tvrdý ale nájdu sa aj také ktoré dokážeme ľahko podobne ako drevo či vinyl poškodiť. Sú pevnejšie a odolnejšie ako vinylove podlahy.
Ich výhoda oproti laminátu je nízky tepelný odpor a odolnosť voči vode, no to tiež záleží od výrobcu.